De SPARTA-studie (Study on Prognosis of Acutely Ruptured intracranial Aneurysms) besteedt aandacht aan het verkrijgen van de beste behandeling en prognose bij acute subarachnoïdale bloedingen bij volwassenen.
Een subarachnoïdale bloeding vindt plaats tussen twee verschillende hersenvliezen waar de bloedvaten doorheen lopen: de subarachnoïdale ruimte. Deze acute bloeding wordt vaak veroorzaakt door een uitgezette slagader, ook wel een aneurysma genoemd, die uiteindelijk scheurt. Dit kan klachten geven van bijvoorbeeld hoofdpijn, misselijkheid, verlies van zicht en verlamming van een deel van het lichaam. De meest kenmerkende klacht bij een subarachnoïdale bloeding is plotseling hevige hoofdpijn, ook wel een ‘thunderclap headache’ genoemd.
Een subarachnoïdale bloeding door een gescheurd aneurysma moet direct behandeld worden, via een neurochirurgische- of een endovasculaire ingreep. Bij neurochirurgie wordt er een klem gezet op het gescheurde aneurysma via een opening in de schedel. Met de endovasculaire behandeling wordt het aneurysma vanaf binnenin via de slagader met een draadje verstopt, waardoor die afgesloten raakt van de bloedcirculatie. De beste keuze van deze twee soorten behandelingen is nog niet helemaal duidelijk. De SPARTA-studie probeert hier meer inzicht over te verkrijgen in de toekomst.
Patiënten die aan de selectiecriteria voldoen, nemen deel aan de studie zolang zij daar toestemming voor hebben gegeven. Het behandelend team kiest voor de beste behandeling voor de individuele patiënt: neurochirurgie of endovasculaire therapie. Uitkomsten zoals afhankelijkheid van hulpmiddelen bij lopen of mentale gezondheid worden over het beloop van herstel en verder leven van de patiënt beoordeeld over een periode van 10 jaar.
Dit onderzoek vindt landelijk plaats in meerdere ziekenhuizen, waarin een totaal aantal van 880 patiënten nodig zal zijn.